27.3.2019

Kevään ensimmäinen juoksukisa Helsinki10 on kuukauden päästä!

Mainos juoksu
Mainokset sen kertovat: juoksukausi on alkanut.


Tasan kuukauden päästä juostaan Helsinki10, nimensä mukaisesti Helsingin keskustassa järjestettävä kympin kisa. Se on kisakalenterini ensimmäinen juoksukisa, ja odotan sitä innolla. Ilmoittauduin kisaan jo viime vuoden kesäkuussa, kun ostin edullisen yhteispaketin tähän kisaan ja Helsinki Half Marathoniin. Mitä odotuksia minulla on tapahtumasta?

H10 juostaan siis Helsingin ydinkeskustassa. Lähtö on Senaatintorilla, tasainen reitti kiertää keskustan rannat ja maali on Musiikkitalon kohdilla. Lähtö on mukavaan aikaan eli klo 13. Osallistujia on yli tuhat, joten juhlatunnelma on taattu. En ole ennen juossut keskustassa, ja nyt on mahtavaa päästä juoksemaan keväisen kotikaupungin kaduille.

Treenaan tällä hetkellä 13 viikon ohjelmalla kevään pääkisana olevaa Helsinki City Runia varten, joka juostaan 18.5. En oikeastaan ole treenannut erityisesti H10:ä varten, vaan kisa on osana treeniohjelmaa. Osa juoksuista valmistaa varmasti myös lyhyempää kisaa varten. H10 on kolme viikkoa ennen HCR:ää, joten se toimii testinä, joka kertoo miten treeni on kulkenut.


pyramiditreeni juoksu syke
Yksi vauhtitreeneistä, jotka auttavat kympin kisassa. Pyramiditreenissä otettiin jaloista kaikki irti.


Samalla tavalla tapahtui viime vuonna, kun harjoittelin ensimmäistä puolimaratonia varten. Juoksin syyskuussa Espoon Rantamaratonin ja kaksi viikkoa sitä ennen juoksin Kuopio Maratonilla 10 km:n kisan. Kun tuolloin huomasin, että jaksoin ylläpitää 10 km:n matkan puolimaratonivauhtia nopeampaa tahtia, sain reilusti itseluottamusta. Olin varma että pääsen puolimaratoninkin loppuun, ja niinhän siinä kävi. Nyt kun aikatavoite on HCR:ssa entistä kovempi, onnistuminen H10:ssä tulisi tarpeeseen.

Tavoitteenani on päästä maaliin 50 min ajassa, mikä tasaisella vauhdinjaolla tarkoittaa 5:00/km-tahdin pitämistä. Tässä tavoitteessa auttaa jänispalvelu. En ole ennen juossut jäniksen kanssa, mutta luotan siihen että pääsen hänen/heidän avulla maaliin oikeassa ajassa. Ainoa huolenaiheeni on vauhdinjako: juokseeko jänis tasaisia kilometrejä, alussa muutaman kilometrin hitaammin vai kiihtyvällä vauhdilla? Itselle parhaiten sopisi lämmittely parin ensimmäisen kilometrin ajan tahdilla 6:00/km ja loppuun loppukiri niin, että tavoite täyttyisi. En kuitenkaan lähde sooloilemaan, vaan pidän jäniksen näkökentässä koko juoksun ajan.

H10 on siis kuukauden päästä, mutta minulla on vain kolme treeniviikkoa ennen sitä. Ensi viikolla pidän nimittäin lepoviikon, koska olen treenannut kuusi viikkoa putkeen. Jäljelle jäävillä kolmella viikoilla on kolme tehotreeniä, kevyitä juoksuja ja pitkiä juoksuja. Ehdin siis kasvattaa kuntoa vielä reilusti, mikäli tekeminen pysyy yhtä tehokkaana.

Vuoden ensimmäinen kisa jännittää sikana, mutta hyvällä tavalla. Eniten odotan kisapäivän rituaaleja, hyvää tunnelmaa ja kovaa juoksua hienoissa maisemissa. Onko muita tulossa juoksemaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti